Geinbeat 2021 afgeblazen

De organisatoren van Geinbeat hebben besloten om het festival niet door te laten gaan. De coronaproof editie zou op zaterdag 10 juli zijn. “Een pijnlijk besluit,” vertelt voorzitter Riny Kooijman. “We zijn klem gezet door de recente versoepelingen voor evenementen. Het nieuwe ‘testen voor toegang’ staat nog in de kinderschoenen en biedt naar onze inschatting te weinig veiligheid voor de bezoekers van Geinbeat en onze vrijwilligers. Na de aankondiging van deze versoepelingen is het animo voor ons concept, waarbij anderhalve meter afstand de norm is en de bezoekers op een vaste plek blijven zitten, zowat verdampt.”

 

Als gevolg van deze recente ontwikkeling is de kaartverkoop gestagneerd, ondanks de uitstekende programmering met onder andere Judy Blank, Tangarine, EUT, Tim Knol, The Radar Station en Ten Times a Million. Ongeveer twee derde van de kaarten zijn nog niet verkocht. Riny Kooijman: “Een muziekfestival met dit aantal bezoekers is voor niemand leuk, nog los van het financiële risico. Het is niet realistisch om te verwachten dat we in de laatste week alsnog veel kaarten gaan verkopen. Daarom hebben we gisteravond besloten de stekker eruit te trekken.” De organisatoren balen. “We hebben er enorm veel tijd in gestoken, allemaal vrijwillig. Maar hier kunnen we niet tegenop.” Mensen die al een kaartje hebben gekocht krijgen hun geld terug. Hierover ontvangen ze binnenkort persoonlijk bericht.

 

De gemeente Nieuwegein, één van de financiers van het festival, respecteert het besluit van Geinbeat: “Ontzettend jammer, maar ook heel begrijpelijk”, licht John van Engelen, wethouder voor Cultuur & Evenementen, toe. “Het getuigt van professionaliteit om op tijd dit soort afwegingen te maken en er deze conclusie uit te trekken. Uiteraard is het niet doorgaan van Geinbeat een grote teleurstelling voor niet alleen het publiek en de artiesten, maar zeker ook voor de vele vrijwilligers die veel tijd in de voorbereiding van het festival hebben geïnvesteerd. Ik spreek graag mijn waardering voor hun inzet uit!“